Panákné Kovács Mária

Kékfestő

Honlap: www.kekfestokovacs.hu

1962.december 12.-én születtem Tiszakécskén, egy 1878 óta kékfestéssel foglakozó családba.

Egész gyerekorom és ifjúságom is a kékfestésben telt el,

Édesapámtól a mindennapok gyakorlatával sajátítottam el a mesterséget.

Tanulmányaimat is ebbe az irányban folytattam, a Petrik Lajos Vegyipari Szakközépiskolában érettségiztem.

A kékfestő terítőim és anyagaim elbírálása révén, 1989 évben lettem népi iparművész.

A Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesületnek 1984 óta tagja vagyok.

1998 és 2000 év között, a családommal közösen, a szentendrei skanzen kékfestő műhelyének kialakításában és beüzemelésében tevékenykedtem.

Felkérés alapján a 2001. évben részt vettem a kékfestő szakma OKJ képzésen belüli feltételrendszerének kidolgozásában.

A házasságkötésem után férjemmel, aki szintén kékfestő népi iparművész, együtt végezzük a kékfestést a Népművészet Mestere címmel kitüntetett édesapámmal közös, tiszakécskei műhelyünkben.

Az elmúlt két évtizedben számos kiállításom volt, amelyek közül a jelentősebbek az alábbiak:

NIT bemutatóterem, Budapest, 1996

Kékfestő Múzeum, Pápa, 1998

NIT Múzeum, Kecskemét, 1999

Iparművészeti Múzeum, Budapest, 2000

Városi Múzeum, Németország, Kiel, 2000

Kékfestő Múzeum, Pápa, állandó kiállítás, 2002

Művelődési Ház, Tiszakécske, 2003

NIT Múzeum, Kecskemét, 2008

Erdei Ferenc Művelődési Ház, Kecskemét, 2010

Sok rendezvényen, fesztiválon, vásárokon, mesterség bemutatón veszek részt folyamatosan, amelyek közül néhány:

Mesterségek Ünnepe, Budapest, 1991 óta

Karácsonyi Vásár, Budapest, Vörösmarty tér, 2004 óta

Mesterség bemutató, Budapest, Néprajzi Múzeum 2004

Duna menti Népek Fesztiválja, Németország, Ulm, 2004

Mesterség bemutató, Budapest, Francia Intézet, 2005

Húsvéti Vásár, Budapest, Vörösmarty tér, 2005 óta

Váci Vigadalom, Vác, 2009 óta

Táncháztalálkozó, Budapest, 2011

Munkáimat folyamatosan a Népi Iparművészeti Tanács által zsűriztetem.

A ritka és nehéz mesterség kékfestő anyagát igyekszem a mai kor igényeinek megfelelően feldolgozva átörökíteni.

Panák Annamária

Családunk 1836 óta foglalkozik kékfestéssel. Dédapukám, idősebb Kovács Miklós 1927-ben telepedett le Tiszakécskére és alapította műhelyünket ahol a mai napig dolgozunk. Nagypapám, Kovács Miklós a Népművészet Mestere és számos szakmai kitüntetés büszke tulajdonosa és Nagymamám, Kovács Miklósné Dr. Szabó Margit, népi iparművész a mai napig ebben a műhelyben dolgoznak ahol Édesanyám Panákné Kovács Mária, népi iparművész is felnőtt. Édesapámmal, Panák Ferenccel, aki szintén népi iparművész volt, közösen folytatták a családi hagyományt, a kékfestő kelmekészítés mellett már saját kékfestő üzletet nyitottak ahol a Népi Iparművészeti Tanács által zsűrizett termékeiket árusították és árusítjuk a mai napig.

Testvéremmel, Panák Veronikával születésünk óta van szerencsénk tanulni Nagyszüleinktől és Szüleinktől, hiszen a kékfestő műhelyben nőttünk fel. Gyerekkori álmom volt, hogy felmenőim példájára megőrizhessem családi értékeinket és folytathassam családi vállalkozásunkat. A Budapesti Corvinus Egyetemen folytatott tanulmányaim mellett, a kékfestő kelmék készítésével, forgalmazásával foglalkozom. Fiatalkori varrás tanulásomat és alkotás vágyamat Szüleim inspirálták. Számukra nagyon fontos volt, hogy olyan ruhákat és kiegészítőket készítsenek az Ő altaluk készített kékfestő anyagból, amit a mai modern emberek is szívesen viselnek és használnak a mindennapjaikban is.

Mesterségünket számos hazai és külföldi kézműves vásáron illetve kulturális eseményen ismertetem meg.

A magyarországi kékfestés a hazai szellemi kulturális örökség részévé vált 2014 szeptemberében. 2017. március 21-én felterjesztést nyert az UNESCO listájára is.

Népi Iparművészeti Tanács által kibocsájtott zsűri számainkból néhány:

SZB 946 2006

SZB 947 2006

SZB 948 2006

SZB 949 2006

SZB 950 2006

SZB 951 2006

SZB 952 2006

SZB 953 2006

SZB 954 2006

SZB 955 2006

SZB 956 2006

Adószám: 71233877-2-42

Saját műhelyünk címe: 6060 Tiszakécske Kőrösi utca 9.

Üzletünk címe: 2000 Szentendre Bogdányi utca 36.

Cimkék: : Ruha

2016 © Magyar Kézműves Szövetség - Minden jog fenntartva | levél az egyesületnek | levél a webműhelynek