péntek, 28 május 2021 06:51

Összefogás a kézművesség világnapján

A közösség megtartó ereje

A Magyar Kézműves Szövetség nagyszabású rendezvény-sorozattal készül a kézművesség világnapjára 2021. június 12-én, amelynek fővédnöke dr. Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára. Az ország különböző pontjain egyszerre nyílnak ki a szövetség tagjainak műhelyei, hogy megmutassák a mesterségek hallatlan gazdagságát, sokszínűségét.

A Magyar Kézműves Szövetség országos kampánnyal készül a kézművesség világnapjára. A rendezvényünk fővédnöke az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, dr. Vitályos Eszter, aki maga is tiszteli a hagyományokat, a magyar tárgyalkotó kultúrát. A szövetség közel tíz éve alakult meg azért, hogy egy alkotó közösségbe tartozzanak azok a mesterek, iparművészek, akik életvitelszerű munkájukkal erősítik a hazai tárgyalkotó kultúrát. A csapat több mint 70 családi manufaktúrát tömörít magába. Folyamatosan azon dolgoznak, hogy az ismert és világörökségünkbe tartozó, a hazánkban fellelhető, még életben maradt húsz mesterséget megtartsák és megőrizzék.

"A tárgyak akkor kelnek életre, ha használjuk őket” - mondta Szabó Kata, a szövetség elnöke. "- Hiszen alkotni öröm, kreativitás, művészet. Szeretnénk maradandót alkotni, mások hétköznapjait színesebbé tenni, ünneppé varázsolni. Amikor az otthonokban életre kelnek ajándékként, különlegessé tehetik a mindennapokat. Szövetségünk mindig azon dolgozik, hogy megmutassuk az országnak, világnak, hogy a munkánk gyümölcse, a művészetünk miért különleges.

A kézművesség világnapja alkalmából az ország különböző pontjain egyszerre nyitjuk ki a műhelyeinket és várjuk mindazokat, akik szeretik az alkotás szépségét, a tárgyak egyediségét, a formák, a színvilág gyönyörű játékát. Kinyílnak a kapuk, hogy mindenki megismerhesse azt az egyszeri és megismételhetetlen folyamatot, amelyet ezek a kézművesek alkotásaikon keresztül bemutatnak az érdeklődőknek. A szövetség manufaktúrái nem futószalagon gyártott termékeket készítenek, hanem olyan több generációs vagy több éves kicsi iparosokból, mesterekből állnak, akiknek a megélhetés mellett az örömszerzés is nagyon fontos. Az ötlet, a megvalósítás és kivitelezés olyan alkotótevékenység, amely ismereteket, az anyagokkal való technikai fogásokat igényli. Ismerni kell a több száz éves megmunkálási folyamatot és az alakíthatóságot. Ezért ezen a napon az ország több helyszínén egyszerre tárulnak ki a műhelyajtók, hogy megismertessük a szakma szépségét és az alkotás örömét. Hogy a munkafolyamatokon keresztül mások is kedvet kapjanak ahhoz, hogy ezeket a nemes és kiváló szakmákat megszeressék a felnövekvő nemzedékek is. Megérezzék fontosságát, tradícióját."

Figyeljék felhívásainkat, hogy hol milyen pontokon találják meg a Magyar Kézműves Szövetség műhelyeit az ország bármely pontján.

2016 © Magyar Kézműves Szövetség - Minden jog fenntartva | levél az egyesületnek | levél a webműhelynek