kedd, 20 október 2020 17:06

 

Vörösmarty téri utazó láda a

Magyar Kézműves Szövetségtől

2020 október 22.

 

A Magyar Kézműves Szövetség tagjai szomorúan fogadták a hírt, miszerint a főváros a Covid-járvány miatt az idén nem rendezi meg a nagy múltú Budapesti Karácsonyi Vásárt a Vörösmarty téren. Ezért útnak indítottuk a „Vörösmarty téri utazó ládát”. Az utazó ládába összegyűjtöttünk néhány portékát azokból az tárgyakból, amelyeket megvásárolhattak az érdeklődők az adventi forgatagban.

Egy-egy készítő mester a cég fennállásának idejét is feltüntette, mellékelve a termékleírást, az árat is. Kérjük, bontsák ki a dobozokat és olvassanak be néhány szöveget, ismertetőt a készítőtől. Minőségi, magyar gyártású kézműves alkotásokat tartalmaz a láda. Hangsúlyozzuk, hogy az áraink mindenki számára elérhetőek, egész évben ugyanezeken az árakon dolgozunk.

Szeretettel várjuk magyar vevőinket, hogy megismerjék a hazai kézműves mesterségeket. Szomorúak vagyunk, hogy az idén elmarad az adventi mustra, de mindannyian abban bízunk, hogy jövőre ismét találkozunk a Vörösmarty téren. Tudjuk, hogy a fővárosiaknak és a vidékieknek egyaránt fontos a karácsonyi vásár. Hosszú hagyománya van már, családok érkeznek hozzánk, mindenkinek egy kellemes program is ez. Vannak olyan visszatérő vásárlóink, akik képesek 300 km-t utazni minden évben azért, hogy a Magyar Kézműves Szövetség alkotóitól kerülhessen a fenyőjükre az a „bizonyos dísz”.

A gyermekek már lassan felnőnek és minden évben a fára került az a jelképes egyedi készítésű tárgy, amely mindenki szívébe szeretetet adott. Amit egy családi közös program alkalmával együtt választott ki anya, apa és a gyermekek. Szeretnek kijönni hozzánk, találkozni velünk, és hazavinni egy kis emléket az otthonukba.

Nagyon köszönjük a Magyar Kézműves Szövetség tagjai nevében, hogy segítenek nekünk, s műsorukban hallgatóikkal megismertetik ezeket a fontos üzeneteket. Szövetségünk folyamatosan ötletajánlóval jelentkezik facebook oldalán, hogy segítsünk egyedi kézműves meglepetést, ajándékot adni szeretteiknek.

 

 

 

 

MTI- Elindul a Magyar Kézműves Szövetség

Vörösmarty téri utazó ládája

 

A napokban derült ki, hogy a COVID-világjárvány miatt elmarad az idei Budapesti Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren. A több mint két évtizede működő emblematikus adventi vásáron többnyire a Magyar Kézműves Szövetség tagjai kínáltak egyedi alkotásokat a szakmai zsűri válogatása alapján. A napokban az új helyzethez alkalmazkodva útjára indul a Vörösmarty téri utazó láda. A szövetség célja ezzel a kezdeményezéssel, hogy minél többen megismerjék manufaktúráikat, termékeiket, az áraikat. Bíznak abban, hogy sokan segítségükre lesznek, s az egyszeri és megismételhetetlen kézműves alkotásokat választják majd az érdeklődők szeretteiknek. Sokak kedvenc és elismert családi karácsonyi vására, az adventi kavalkád így mindenki számára újra azonosítható lesz az ünneppel, a szeretettel, a vidék, Budapest és az ország hagyományaira épülő különleges, újszerű vásárlási lehetőséggel - tudtuk meg Szabó Katától, a Magyar Kézműves Szövetség elnökétől.

A lassan tíz éve megalakult Szövetség közel 60-70 alkotója, több mint 100 családnak és közel 500 embernek teremt kis manufaktúráikban munkát. A járvány miatt az idei tavaszi és téli tradicionális vásárok elmaradtak- elmaradnak, s így főbb bevételi forrásuk kiesik. A turizmus visszaesett és ez negatívan érintette a kézműveseket is. A kézműves családok a vásárokra készülve már fél évvel ezelőtt megvásárolták az alapanyagokat és műhelyeikben szorgosan dolgoztak, hogy minél több egyedi alkotás kerülhessenek idén is a fa alá.

A hír mindenkit rosszul érintett, hiszen ezeknek a mestereknek az elmúlt időszakban alig volt bevételük, sorra maradtak el a fesztiválok, a nagyobb összejövetelek. Az idei év annyira ellehetetlenítette az alkotóikat, hogy félő, a több mint 20 tradicionális szakmát még képviselő szövetség nem tud talpra állni és műhelyeit újra megnyitni. Pedig ők azok, akik folyamatosan azon dolgoznak, hogy a Nyitott Műhely Programjaikkal megmutassák a fiatalabb generációnak is a kézzel készült remekeket, hátha kedvet kapnak ezekhez az ősi tevékenységekhez. Tavaly a szövetség tagjai minőségi munkáikkal képviselték a brüsszeli HUNGAstRY magyar gasztro-fesztiválon a hazai tárgyalkotó kultúrát, s a Vörösmarty téri rendezvényükkel pedig kivívták a 10 legjobb Európai adventi vásár címet. Tagjaik az UNESCO Világörökség, a Magyar Köztársasági Érdemkereszt rangos elismerését is megkapták.

 

               

 

 

2016 / 2021 © Magyar Kézműves Szövetség - Minden jog fenntartva | levél az egyesületnek | levél a webműhelynek